Geslaagde debatavond over wonen

De debatavond over wonen afgelopen donderdag is goed bezocht. Zoals onze avondvoorzitter Mark Hofman het verwoordde: “De zaal is te klein, in Beusichem begon de nieuwe beweging naar een meer progressief beleid!” Zo’n 40 aanwezigen volgden de lezing van  stedenbouwkundige Jan Goed over het bouwen van een duurzame wijk. En hoe de inrichting van een wijk invloed de sociale samenhang beïnvloed. Hij heeft dit plan gemaakt voor de wijk EVA/Lanxmeer in Culemborg. Er waren gelijk geïnteresseerde vragen uit de zaal: als er nieuwe bewoners in de wijk komen, veranderen dan niet de regels zoals die eerder zijn afgesproken? Irina Filipova en Hans Visser luisterden de avond op met hun muziek. 

Onze fractievoorzitter Jur Marringa bracht ons terug naar de huidige politieke realiteit. De wethouder had hem bericht dat we vooral veel en snel moeten bouwen en daar projectontwikkelaars actief op te benaderen is. PvdA/GroenLinks wil juist meer invloed van de inwoners op wat en hoe er gebouwd wordt. En een minder sturende rol van de projectonwikkelaars. Dat het ook anders mag: niet grootschalig en volgens een standaard, maar tiny, duurzaam en creatief.

Met de aanwezigen werd gesproken over waar we met elkaar naar toe willen bewegen. Hoe kunnen we het bouwen op een andere manier vormgeven met elkaar? Het standpunt dat inwoners meer invloed moeten hebben werd gedeeld in de zaal. Bij woningen horen ook voorzieningen: winkels en openbaar vervoer werd genoemd.

De jongerenraad heeft onderzoek gedaan naar de wensen van de jongeren. Voor hen wordt wonen in de grote stad vrijwel onbetaalbaar. Dus als er voor hen gebouwd gaat worden zullen zij ook graag hier willen blijven wonen. Onze gemeente ligt eigenlijk heel gunstig ten opzichte van veel steden. Maar dan is openbaar vervoer wel een voorwaarde. 

Een andere opmerking was dat als er in het buitengebied gebouwd wordt, dit ook een aantal kleinere woningen moet kunnen zijn. En niet alleen die ene grote villa zoals nu vaak gebeurd. En stel een “dorpsbouwkundige” aan om een goed plan te maken. In plaats van een stedenbouwkundige, bouwen dus met oog voor de wensen zoals die hier in onze plattelandsgemeente leven.

Het was een geslaagde, levendige avond. Kon je er dit keer niet bij zijn? Hou onze Facebook pagina in de gaten, we gaan nog een avond organiseren! Ook kun je nu natuurlijk al jouw ideeën delen op onze Facebook-pagina: PvdA-GroenLinks Buren | Buren | Facebook

Geef een reactie