Kritische vragen over recreatieterrein in uiterwaarden

In de uiterwaarden bij Eck en Wiel wil ondernemer Soof het oude Verkrema recreatieterrein nieuw leven in blazen. Het plan is dat daar nieuwe huisjes worden neer gezet, die deels ook groter zijn. Wij vinden dat de uiterwaarden vooral bedoeld zijn voor waterberging bij hoog water en natuur. Wij hebben vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over deze ontwikkeling. 

Dit zijn de huisjes van Marinapark die vorig jaar zijn geplaatst, op weg naar hun bestemming

Wij zijn bezorgd over toestaan grootschalige recreatie
Eerder is commotie ontstaan over Marinapark Bad Nederrijn, met name over het niet verwijderen van de huisjes na het recreatieseizoen. Recreatiepark Verkrema ontwikkelt zich ook in de uiterwaarden van Eck en Wiel. Natuurwaarden en Ruimte voor de Rivier lijken nogal ondergeschikt bij het omzetten van recreatieterreinen in de uiterwaarden. PvdA-GroenLinks is – evenals veel inwoners van Buren – enorm bezorgd over het toestaan van grootschalige recreatie met huisjes in de uiterwaarden. Wij vinden dat de gemeente actiever moet zijn om deze ontwikkeling tegen te gaan.

Natuur, luisteren naar behoefte inwoners en veiligheid
Het recreatieterrein Verkrema was er al, maar dit is een kans om de natuur meer ruimte te geven naast de recreatiefunctie. Daarbij moet ook geluisterd worden naar onze inwoners, die eerder al hebben aangegeven graag een wandelpad langs de rivier te  willen. En we vinden dat de veiligheid van onze inwoners bij hoog water niet in gevaar mag komen door deze ontwikkeling.

Wandelpad en calamiteitenplan
In antwoord op onze vragen heeft het college aangegeven dat zij de ondernemer gaan vragen om een calamiteitenplan. In dit plan moet worden uitgewerkt hoe het terrein snel ontruimd kan worden bij dreigend hoog water. Daarnaast is het college ook in gesprek gegaan met de ondernemer over een wandelpad over het terrein. Wij zullen dit kritisch blijven volgen.

Lees onze vragen en de antwoorden daarop van het college op de website van de gemeente Buren

Geef een reactie