Wat verwachten we van een landgoed? Stellen we er de voorwaarde aan dat het ook echt moet bijdragen aan de natuur? Afgelopen dinsdag spraken we in de raad over het plan van landgoed De Heerlijkheid om uit te breiden. Zij willen veel bebouwing toevoegen aan het landgoed en het daarmee ook mogelijk maken om meer evenementen te organiseren. Dat past wat ons betreft niet bij een landgoed. Kleinschalige recreatie kan wel, zoals het terras wat er nu is. Maar landgoederen zijn er vooral om de natuur de kans te geven.
Als je een stuk grond een landgoed mag noemen levert dat flinke belastingvoordelen op. Denk hierbij aan mogelijkheden voor vrijstelling voor de overdrachtsbelasting en vrijstelling voor de onroerende zaakbelasting voor de ongebouwde delen van het landgoed. Ook is er (gedeeltelijke) vrijstelling van erf- en schenkbelasting. Tegenover die voordelen staan dan wel plichten. Zo mag het natuurschoon niet lijden onder het gebruik van het landgoed. Dat is een voorwaarde die de Natuurschoonwet (NSW) stelt aan landgoederen.
Intensieve recreatie mag bijvoorbeeld niet. Wij vinden dan ook dat de voorgestelde recreatieve uitbreiding te groot is voor dit landgoed. Meer bebouwing betekent minder ruimte voor de natuur. De extra bebouwing is ook deels bedoeld voor evenementen. Dat betekent minder rust in het buitengebied. Niet iedereen is daar blij mee. En dat begrijpen wij.
Daar komt bij dat we in onze omgevingsvisie juist hadden afgesproken dat rust in het buitengebied belangrijk is. Het is belangrijk dat we ons aan eerder gestelde kaders houden. Dat geeft duidelijkheid voor alle inwoners en ondernemers wat wel en niet mogelijk is.
Wij vinden het toestaan van de bouwplannen van de Heerlijkheid zoals zij er nu liggen dan ook geen goed idee.
Commenti