top of page
Zoeken
  • pvdaglburen

Containerteelt: het spookbeeld van bestrating en plastic potten


Steeds meer laanboomtelers gaan over tot het kweken van bomen in plastic potten. Logisch, want dat biedt voor de teler een aantal voordelen. Je kunt bijvoorbeeld heel precies water geven. Maar er kleven ook nadelen aan deze manier van boomteelt. De grond wordt afgedekt en dat is slecht voor de bodem. De goede landbouwgrond onder de afdekking blijft onbenut. Rijpaden worden vaak bestraat en er zijn heel veel palen nodig om al die jonge boompjes te steunen.


PvdA-GroenLinks vindt dat het landschap er daarmee niet fraaier op wordt. Wij maken ons ook zorgen wat dit betekent voor de kwaliteit van onze bodem, die we later misschien hard nodig hebben om voedsel op te verbouwen.

Het voorstel van het college om in bijna het hele oostelijke deel van de gemeente pottenteelt toe te staan vinden wij veel te vrijblijvend. Als bij elk laanboomperceel 2 hectare pottenteelt wordt toegestaan ontstaat een enorme lappendeken aan verharding met daarop plastic potten en ondersteunende constructies.


Is dat wat we willen met ons kwetsbare cultuurlandschap, notabene een Nationaal Landschap? Wat vinden de omwonenden hier eigenlijk van? En de ondernemers die actief zijn in recreatie en toerisme? Zijn zij wel geraadpleegd?

Dat zijn vragen die wij gesteld hebben bij de oordeelvormende raad van 18 juni.

5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page